کف سازی بتنی برای اجرای برخی از سازه های تجاری، صنعتی و مسکونی و … موردنیاز می شود. درباره این عملیات، توضیحات مفیدی ارائه می دهیم. بتن به سبب ویژگی هایی که دارد برای اجرای بخش های مختلف سازه مورد استفاده قرار می گیرد. از بتن پیش تنیده تا بتن آرمه و بتن خود ترمیم شونده و … در بخش های مختلف ساخت و سازهای مختلف به کار می روند.
در اغلب سازه ها برای تسطیح و محکم سازی کف، از بتن استفاده می کنند. این پروسه در چندین مرحله اجرا می شود. کفسازی با استفاده از بتن دارای مزایای زیادی است که در ادامه به آنها اشاره می کنیم.
تعریف کف سازی بتنی
به منظور استحکام کف سازه ها و مناسب سازی آنها برای راه رفتن و تردد بالا، اقدام به کفسازی می کنند. عملیات کفسازی با استفاده از متریال گوناگونی انجام می شود که یکی از برترین آنها، بتن می باشد. بنابراین کفسازی بتن را می توان روشی برای کفسازی دانست.
به منظور آنکه کف سازه توسط بتن پوشش داده شود، باید چندین لایه ملات و بتن بر روی آن قرار داده شوند. در اولین گام، کف سازه را با یک لایه ملات نازک پوشانده تا مسطح شود. این لایه به خوبی از تأسیسات و لوله کشی هایی که باید زیر کف سازه قرار بگیرند، حفاظت می کند.
سپس توسط مصالح پرکننده مانند شن، خاک و پوکه، کف را تراز بندی نموده تا برای کف سازی آماده شود. در آخرین مرحله، بتن ریزی انجام می شود و کفسازی اجرا می شود. تمامی پروژه ها اینگونه اجرا نمی شوند و ممکن است بر اساس نیاز پروژه، اقدامات دیگری مانند عایق سازی انجام شود.
انواع کفسازی بتن
با تعریف کف سازی بتنی آشنا شدیم. حال به این مسئله مهم اشاره کنیم که برای اجرای این کار ممکن است از روش های مختلف استفاده شود. سه روش اصلی برای کفسازی وجود دارد. کفسازی بتن قابل استفاده برای همکف، زیر همکف و بالای همکف می باشد.
اما در اغلب موارد کف سازی سطح زمین و طبقات همکف را توسط این متد پیاده سازی می کنند. انواع کفسازی بتن عبارتند از: کفسازی با بتن آماده یا درجا در بعضی از کارخانه ها، بتن های خاصی برای بکارگیری در کفسازی تولید می شوند.
این بتن ها دارای انعطاف پذیری بالایی هستند و برای استفاده در کف بسیار مناسب هستند. برای استفاده از این نوع بتن ها، باید آنها را در قالب کفسازی ریخته و بعد از تراشه شدن بتن، ماله کشی به منظور صاف کردن آن انجام شود. این روش با هزینه مناسبی اجرا می شود.
جهت کسب اطلاعات بیشتر کلیک کنید
کف سازی بتنی با دال بتنی پیش ساخته
یکی دیگر از روش های کف سازی، کفسازی توسط دال بتنی می باشد. این دال، قطعات پیش ساخته ای می باشند که نزدیک ده الی پنجاه سانتی متر ضخامت دارند. یک زیرسازی مناسب انجام می شود و بدین منظور از بتن استفاده می شود.
این لایه طراحی، فاقد ویژگی خاصی خواهد بود و مقاومت سازی ندارد. پس از اجرای دال بتنی، کفسازی طبقات صورت می گیرد. اجزای پیش ساخته بتن آرمه در ضخامت های بالا و پایین تولید می شوند که ضخامت های پایین آن دارای بیشترین کاربرد هستند. این قطعات به شکل یک طرفه، دو طرفه و تخت مورداستفاده قرار می گیرند که طبقه بندی آنها بر پایه نحوه قرارگیری آنها و اندازه شان است.
کفسازی با بتن
سبک یکی دیگر از روش های کف سازی بتنی، کفسازی با بتن سبک می باشد که وزن لایه را کاهش می دهد. بتن سبک دارای فوم بتن می باشد. این بتن برای معابر بسیار مناسب است. با بهره گیری از این بتن می توان یک کف ایده آل اجرا کرد تا عبور و مرور خودرو و عابرین در زمان بارش، به صورت ایمن انجام شود و هیچگونه آبی بر روی زمین جمع آوری نشود.
کفسازی با ترکیب رزین اپوکسی این کف سازی با بتنی انجام می شود که مقاومت خوبی دارد. اضافه شدن رزین و هاردنر سبب شده است که بتن به مقاومت ایده آلی برسد. برای کفسازی به این سبک باید از مواد رقیق کننده و حلال ها استفاده نمود تا خاصیت چسبندگی و مقاومت آن به تدریج زایل نشود. از این روش کفسازی برای مکان های بهداشتی و شیمیایی استفاده می کنند.
کف سازی بتنی با استفاده از بتن مسلح
این بتن دارای مقاومت بیشتری نسبت به بتن معمولی است. البته منظور از مقاومت بالای این بتن، مقاومت فشاری آن می باشد. هنگامی که تردد بر روی کف بتنی زیاد باشد، احتمال ترک خوردگی وجود دارد. اما استفاده از بتن مسلح، این مشکل را حل نموده است. برای ساخت این بتن، از تقویت کننده هایی استفاده شده است.
کفسازی با استفاده از تکنیک بتن استامپی
یکی دیگر از روش های کف سازی بتنی، کفسازی با بتن استامپی می باشد که شباهت زیادی به کفسازی با بتن درجا دارد. تفاوت میان این دو، استفاده از غلتک یا قالب طرح دار در روش بتن استامپی می باشد. این روش باید با حساسیت زیادی انجام شود.
در صورتیکه تیم اجرایی فاقد مهارت لازم باشند، نتیجه مورد انتظار بدست نخواهد آمد. کفسازی با استفاده از کفپوش بتنی در اغلب مواقع برای کفسازی معابر، کفپوش های بتنی را به کار می برند. این کفپوش ها بسیار سریع و راحت اجرا می شوند. تعمیرات این نوع کفسازی بسیار آسان است. زیرا تنها می توان قطعه معیوب را تعویض نمود. عدم پیوستگی موجود میان کفپوش ها موجب کاهش مقاومت آن در برابر نفوذ می شود.
مزایا و معایب کفسازی بتن چیست؟
در میان روش های کفسازی، کف سازی بتنی را از بهترین ها می دانند. مزایای انتخاب این روش شامل بالا بودن میزان تراکم کفسازی به این سبک نسبت به روش های دیگر، سازگاری با محیط زیست، کفسازی مستحکم، مقاومت بالا در برابر عوامل فرسایشی، مقرون به صرفه و اقتصادی بودن، نگهداری آسان، سرعت بالای کار در زمان اجرا و … می باشد.
البته باید از حق نگذشت و نقاط ضعف این روش را بیان کرد. مهمترین اشکالاتی که این روش دارد شامل سخت بودن کف بتنی و سرد شدن زود هنگام سطح بتنی می باشد. با توجه به مزایا و معایب ذکر شده و توضیحات ارائه شده می توان درباره انتخاب این روش کفسازی تصمیم گیری نمود.