تفاوت بتن صنعتی و بتن سنتی ، مسئله مهمی است که باید مورد توجه سازندگان و مهندسان بزرگ قرار بگیرد تا با کاربردهای هر یک، آشنا شوند. از زمان کشف بتن تا به امروز، تغییر و تحولات زیادی در روند تولید آن بوجود آمد که این مسئله منجر به تولید انواع مختلفی از بتن شد که بتن پیش تنیده، یکی از نمونه های آن است. صحبت های زیادی از بتن صنعتی می شود که این مسئله، این سؤال را برای برخی از افراد بوجود می آورد که بتن صنعتی با بتن های معمول چه تفاوتی دارد. لذا لازم دانستیم در این مقاله در رابطه با این موضوع صحبت کنیم.
بتن سنتی چیست؟
بتن معمولی یا بتنی سنتی، همان بتنی است که به روش های معمول تولید می شود. مواد تشکیل دهنده این بتن شامل سیمان پورتلند، شن، ماسه و آب می باشد. این بتن را می توان به روش دستی یا با استفاده از تجهیزات تولید نمود.
تولید بتن سنتی در کارخانه انجام می شود. پروسه تولید این بتن بسیار آسان می باشد. این بتن، پرکاربردترین نوع بتن است که در ساخت و سازهای مختلفی مورداستفاده قرار می گیرد. فراوانی این بتن بسیار زیاد است. بنابراین تهیه این نوع بتن ساده تر از تهیه سایر انواع بتن است.
جهت کسب اطلاعات بیشتر کلیک کنید
بتن صنعتی چیست؟
برای درک تفاوت بتن صنعتی و بتن سنتی باید با تعریف هر یک از آنها آشنا باشیم. بتن صنعتی، یک ماده ساختاری می باشد که از مواد تشکیل دهنده بتن معمولی درست شده است اما دارای ویژگی های فیزیکی و شیمیایی خاصی می باشد. این بتن دارای قدرت فشاری بالا، انعطاف پذیری بالا، مقاومت در مقابل آتش، خاصیت عایق بالا و .. است. تولید بتن صنعتی، پروسه پیچیده ای دارد. کیفیت و مقاومت این بتن بسیار زیاد است.
این بتن به سبب بهره گیری از فناوری های پیشرفته و کنترل های دقیق در روند تولید، معمولاً برای کاربردهای مهم مورداستفاده قرار می گیرد. از کاربردهای بتن صنعتی می توان به احداث تونل، احداث پل، پروژه های آبیاری و آبفا، پروژه های نفت و گاز، سدسازی، پروژه های صنعتی و سازه های حمل و نقل و … اشاره نمود.
اصلی ترین تفاوت بتن صنعتی و بتن سنتی چیست؟
این دو نوع بتن دارای شباهت های زیادی با یکدیگر هستند. اما تفاوت ها، سبب تمایز این بتن ها از یکدیگر شده است. بارزترین تفاوت میان این دو بتن را از جنبه های گوناگون بررسی می کنیم: ماده اولیه و ترکیبات بتن سنتی از موادی مانند سیمان پورتلند، شن، ماسه و آب درست شده است. اما ترکیب بتن صنعتی شامل سیمان پورتلند، آب و مواد افزودنی شیمیایی است.
بنابراین تفاوت کوچکی میان نوع مواد به کار رفته وجود دارد. بتن صنعتی را از متریال با کیفیت بسیار بالایی درست می کنند که ویژگی های مکانیکی و شیمیایی بسیار خوبی و مشابه و یک اندازه ای دارند. اما متریالی که برای بتن معمولی به کار می رود از نظر سطح کیفیت پایین تر است. همچنین مواد به کار رفته برای تولید بتن سنتی، کاملاً یکدست نمی باشند.
تفاوت بتن صنعتی و بتن سنتی در نحوه تولید
بتن سنتی را می توان به روش دستی و یا با بهره گیری از تجهیزات ماشینی ساده تولید نمود. سرمایه موردنیاز برای تولید بتن سنتی بالا نیست و مراحل کار بسیار آسان و به دور از هرگونه پیچیدگی می باشد. اما تولید بتن صنعتی به صورت صنعتی و با بهره گیری از تجهیزات صنعتی مدرن و نوین انجام می شود.
تمامی مراحل تولید بتن صنعتی از قبل برنامه ریزی شده و بر تک تک مراحل کار، نظارت می شود. همین مسئله موجب کیفیت بسیار بالای بتن صنعتی می شود. کیفیت و استحکام کیفیت و استحکام، دیگر تفاوت بتن صنعتی و بتن سنتی است. از آنجایی که بتن صنعتی با استفاده از متریال باکیفیت بالا و نظارت بسیار دقیقی تولید می شود، دارای کیفیت بسیار بالایی است.
پروسه تولید بتن صنعتی کاملاً برنامه ریزی شده است و دقت بالایی برای انتخاب متریال صورت می گیرد. همین کیفیت و استحکام بسیار بالا سبب شده است که از این بتن برای پروژه های مهم و حساس استفاده کنند.
این بتن با استفاده از تکنولوژی جدید تولید شده است که این مسئله در بالا بودن کیفیت و استحکام بتن نقش دارد. بتن سنتی فاقد یکنواختی لازم است. متریال به کار رفته برای تولید بتن سنتی ممکن است از نظر کیفی، متفاوت باشند. چرا که پروسه تولید به صورت دستی و متکی بر مهارت و تجربه نیروهای کار است.
تفاوت بتن صنعتی و بتن سنتی در هزینه تولید
قطعاً برای سازندگان نرخ مصالح ساختمانی مهم است. بتن صنعتی با هزینه کمی تولید می شود. زیرا فرآیند تولید این بتن به طور مکانیزه و خودکار است و زحمت زیادی برای نیروهای کار ندارد. سرعت تولید این بتن بالا است که همین مسئله در قیمت پایین آن نیز اثرگذار است. بتن سنتی با هزینه بیشتری تولید می شود. چرا که پروسه تولید به صورت دستی است که این مسئله نیازمند زمان بیشتر و نیروهای کار بیشتری است. بنابراین برخلاف تصور، بتن صنعتی با هزینه کمتری تولید می شوند.
بررسی مزایای بتن صنعتی و بتن معمولی
با درک تفاوت بتن صنعتی و بتن سنتی باید به انتخاب بتن مناسب برای ساخت و سازها اقدام نمود. از مزایای بتن سنتی می توان به انعطاف پذیری در نحوه تولید، به صرفه بودن برای پروژه های کوچک، در دسترس بودن و تهیه ی آن به آسان ترین نحو ممکن و … اشاره نمود.
مزایای بتن صنعتی شامل کارایی و بهره وری بالا، یکنواختی در ترکیب و خصوصیات مکانیکی، مقاومت و کیفیت بالا و … اشاره نمود. حال با توجه به این توضیحات و بررسی شرایط پروژه باید تعیین کرد که کدام بتن برای پروژه موردنظر شما مناسب است. برای برخی از پروژه ها که بحث مقاومت و کیفیت اهمیت زیادی دارد، باید از بتن صنعتی استفاده نمود.
از جمله این کاربردها می توان به اجرای کف مسیرهای در معرض تردد ماشین آلات سنگین، کف سازی سوله ها و کارخانه ها، اجرای کف پارکینگ های طبقاتی و … اشاره نمود. تفاوت بتن صنعتی و بتن سنتی در موارد متعددی است که اغلب آنها را بیان نمودیم تا در انتخاب بتن مناسب برای اجرای پروژه های مختلف، بهترین تصمیم گیری را داشته باشید.