بتن در راهسازی مورد استفاده قرار می گیرد. بتنی که بدین منظور مورداستفاده قرار می گیرد، بتن غلطکی نامیده می شود. بتن در انواع مختلفی تولید می شود که هر یک از آنها برای استفاده در مواردی مناسب هستند. بتن پیش تنیده، بتن خودترمیم شونده، بتن آرمه، بتن غلطکی و … از جمله انواع بتن هستند که در ساختمان سازی، راه سازی، پل سازی و … مورداستفاده قرار می گیرند.
بتن غلطکی چیست؟
در واقع بتن برای راهسازی باید با بتن های به کار رفته در ساختمان سازی از نظر سطح کیفی و خصوصیات فنی، متفاوت باشد. بتن غلطکی، بتنی است که اسلامپ آن حدود صفر است. برای متراکم سازی این بتن در سطح موردنظر، باید از انواع غلطک ها و خودروهای غلطکی استفاده کرد.
بتن های غلطکی دارای سیمان، آب، سنگدانه های بزرگ و کوچک، الیاف های خرد شده و … هستند. مهمترین خصوصیات این بتن ها شامل مقاومت بالا در برابر ساییدگی، مقاومت بالا در مقابل ضربه، مقاومت بالا در برابر مواد شیمیایی و … هستند.
خصوصیات بتن غلطکی سبب شده است که از آن در راه سازی، جاده سازی، روسازی و … استفاده کنند. عیار سیمانی که در بتن به کار رفته است، بسیار بالا است. همچنین آب موجود در سیمان، اندک است. بتنی که دارای نسبت آب به سیمان کمتری است، دارای مقاومت بالاتری می باشد. این بتن دارای طول عمر بالایی است و دوام زیادی دارد. استفاده از این بتن برای راهسازی و جاده سازی از هر نظر اقتصادی است.
جهت کسب اطلاعات بیشتر کلیک کنید
اجرای بتن در راهسازی
اگر مقایسه ای میان بتن و سایر مصالح ساختمانی مانند آسفالت و … صورت بگیرد، مشخص می شود که بتن برای نگهداری به هزینه زیادی نیاز دارد. بتن ریزی و عمل آوری در راه ها باید با توجه به مسائل مختلفی انجام شود.
حجم کار بالا است و اهمیت اجرای اصولی کار بسیار زیاد است. به دلیل کارایی بالایی که این نوع بتن باید داشته باشد، نیاز است که افزودنی هایی به آن اضافه شود. در این راستا از خاکستر بادی، میکروسیلیس و … استفاده می شود تا خواص موردنظر را در بتن ایجاد کند.
بتنی که در جاده سازی و راه سازی مورد استفاده قرار می گیرد، بتن غلطکی نامیده می شود. مواد تشکیل دهنده بتنهای راه سازی سازه های بتنی متشکل از مصالح سنگی، سنگدانه ها، اسکلت و پیکره بتن می باشند. بتن به کار رفته در راه همینگونه تولید می شود. برای انتخاب دانه بندی مناسب باید فاکتورهای مختلفی را درنظر گرفت.
مصالح سنگی به کار رفته در بتن راه سازی باید از زهکشی مناسب برخوردار باشد. سطح کارایی و کاربرد جاده، مسئله مهمی است که در انتخاب مصالح باید موردتوجه قرار بگیرد. وجود مصالح تیزگوشه به منظور درگیر شدن با سنگدانه ها، مهم است.
در این نوع از بتن ها، سیمانی با عیار بالا به کار می رود. به منظور کنترل رفتار بتن در هر وضعیتی افزودنی هایی مانند میکروسیلیس، خاکستر بادی و … به کار می رود. لذا مواد تشکیل دهنده بتن غلطکی بر اساس توضیحات ارائه شده شامل سنگدانه ها، سیمان، آب و افزودنی ها و … هستند.
کاربرد بتن غلتکی چیست؟
بتن در راهسازی به صورت گسترده ای مورداستفاده قرار می گیرد. ساخت بزرگراه ها، تقاطع ها، شانه های جاده، پیست دوچرخه سواری، مسیر عبور ماشین آلات سنگین، مراکز اسقاط، بندرگاه، خطوط راه آهن، تأسیسات نظامی، پارکینگ، سوله، مراکز صنعتی، پالایشگاه، رویه محافظ، پی ریزی، کف صنعتی، محل تعمیر هواپیما و … از جمله موارد بسیار مهمی هستند که به استفاده از بتن غلطکی نیاز دارد. یکی دیگر از کاربردهای مهم سد بتن غلطکی، ساخت سد بتن غلتکی می باشد.
سد بتن غلطکی، نوعی از سدهای وزنی می باشد که با استفاده از بتن غلطکی تولید می شود. این سدها به بتن ریزی در حجم بالایی نیاز دارند. همین مسئله سبب می شود که از بتن غلطکی استفاده شود و بتن را به صورت لایه های افقی بر روی یکدیگر بریزند و آنها را فشرده کنند.
جهت کسب اطلاعات بیشتر کلیک کنید
طرح اختلاط بتن غلتکی چیست؟
انتخاب بتن در راهسازی باید با توجه به فاکتورهای مختلفی صورت بگیرد. بتن غلطکی مثل بتن معمولی با استفاده از سنگدانه، سیمان پرتلند، مواد سیمانی مکمل، افزودنی های شیمیایی و … تولید می شود. بتن غلطکی برعکس بتن معمولی، ترکیبی سخت و خشک می باشد که اسلامپ پایینی دارند. بتن غلطکی شامل ده درصد مواد سیمانی، 13 درصد آب، 35 درصد سنگدانه ریز، 40 درصد سنگدانه درشت و 1.5 درصد هوا و … می باشد. بر اساس وضعیت پروژه ممکن است درصدهای ذکر شده تغییر کند.
انواع بتن در راهسازی
بتن غلطکی در انواع مختلفی تولید می شود. بتن معمولی، بتن الیافی و بتن رنگی از انواع بتن به کار رفته در راه سازی، سدسازی، پل سازی و … است. بتن غلطکی الیافی: این بتن دارای الیاف های فولادی برای تقویت مقاومت روسازی می باشد.
بررسی های صورت گرفته بر روی بتن غلطکی نشان می دهد که مقدار آب لازم در این بتن در مقایسه با بتن معمولی، بیشتر می باشد. همچنین وجود الیاف فولادی موجب افزایش مقاومت کششی می گردد. استفاده از این مواد در ترکیب بتن غلطکی، آنچنان متداول نشده است.
بتن غلتکی رنگی: این نوع بتن به منظور احداث رویه های پارکینگ، پادگان، محوطه های باز و … مورداستفاده قرار می گیرد. رنگی بودن بتن، ظاهر خوبی را ایجاد کرده است. همچنین رنگی بودن سبب شده است که روسازی در بازتاب و جذب نور بهتر انجام شود. تکنولوژی بتن غلطکی در کشور ایران با پیشرفت چشمگیری همراه نبوده است. اما نوع رنگی آن از سوی برخی از شرکت های ایرانی، ارائه شده است.
کلام آخر
بتن در راهسازی، یکی از مصالح مهم به شمار می آید. انتظار می رود که از بهترین و باکیفیت ترین بتن برای راه سازی استفاده شود. چرا که راه های ارتباطی میان شهرها و روستاها و محورهای مواصلاتی، اهمیت زیادی دارند.
لذا باید راهسازی به صورت ایمن و استاندارد و با استفاده از برترین مصالح انجام شود. مسلماً خودروهای مختلفی از جاده ها تردد می کنند که برخی از آنها سنگین هستند. لذا با توجه به تردد بالا از جاده ها و سنگین بودن خودروها نیاز است از مصالحی برای راه سازی استفاده شود که دارای مقاومت بسیار زیادی باشند و دوام بالایی داشته باشند.