کاربرد دیوار برشی در ساختمان را مورد بررسی قرار می دهیم و توضیحات بسیار مفیدی در ارتباط با این نوع دیوار به شما ارائه می دهیم.
سقف و دیوارها از مهمترین بخش های یک ساختمان هستند که مقاومت و استحکام آنها، تعیین کننده مقاومت و دوام ساختمان می باشد. بنابراین همواره به انتخاب نوع سقف و دیوارها برای ساختمان، اهمیت زیادی می دهند. امروزه با انتخاب روش های پیشرفته اجرای سقف مانند سقف بتن پیش تنیده و وافل به فکر ایجاد مستحکم ترین سقف برای سازه ها هستند.
نقش دیوارها در تعیین استحکام سازه موجب شده است که انواع روش های مختلفی برای احداث دیوار ابداع شوند و انواع دیوارها بوجود بیایند. استفاده از هر یک از انواع دیوار، در شرایطی بهتر می باشد. دیوار برشی، یکی از انواع دیوارهای بکار گرفته شده برای احداث ساختمان می باشد.
دیوار برشی در ساختمان چیست؟
کاربرد دیوار برشی در ساختمان از اهمیت زیادی برخوردار می باشد. دیوار برشی، دیواری می باشد که از اجزای قطعات مهاری احداث شده است و باید بارهای جانبی وارد شده بر سازه را خنثی کند. دیوار برشی برای رویارویی با بارهای جانبی رایج مانند بار باد و بار زمین لرزه ایجاد می شود.
همه دیوارهای خارجی در ساختمان های چوبی و فولادی باید بر اساس آیین نامه های ساختمانی مهاربندی شوند. بعضی از دیوارهای داخلی سازه بر اساس اندازه ساختمان باید به نحو ایده آلی مهار شوند. تکنیک متداول برای اجرای دیوارهای مهاربندی شده در سازه های چوبی، بکارگیری قطعات مهاری احداثی از تخته چوبی چندین لایه می باشد.
همچنین استفاده از مهار چوبی مورب به صورت سرتاسری می تواند نتیجه بخش باشد. یک روش جدید، استفاده از مهار فلزی T شکل می باشد. این تکنیک ها برای ساختمان های دارای درب و پنجره های زیاد، مناسب نمی باشد. همچنین سازه هایی که در معرض زمین لرزه و بادهای شدید هستند، نباید از این روش برای دیوار استفاده کنند. کاربرد دیوار برشی در ساختمان ، تأمین مقاومت جانبی موردنیاز سازه اثرگذار می باشد.
آشنایی با انواع دیوارهای برشی
دیوار برشی مونولیتیک: این دیوار دارای چندین نوع است که هر یک تحت شرایطی خاص به کار می روند. این دیوار در سه نوع دسته کوتاه، اسکوات و طره ای وجود دارد.
دیوار برشی جفت: این دیوار به اسم جفت یا کاپل مطرح است. چرا که این دیوارها در نقش مقاطع دیواری و پیوسته، مستقلاً رفتار خود را دارند و توسط تیرها و دال های متصل به یکدیگر جفت می گردند.
دیوار برشی تخت و کانالی: دیوارهای برشی از نظر سطح مقطع در چندین نوع لبه دار، کانالی، صفحه ای و تخت می باشند. سازه های برشی بتن مسلح به صورت وسیع در احداث سازه های مسکونی به کار می روند.
کاربرد دیوار برشی در ساختمان نشان می دهد که باید به اجرای اصولی این دیوار توجه داشت. مواردی مانند الزامات عایق حرارتی ساختمان، سن ساختمان، تعداد طبقات و … باید در نظر گرفته شوند تا بر اساس آن، ضخامت ایده آلی برای دیوار برشی در نظر گرفته شود.
مزایا و معایب دیوار برشی در ساختمان
دیوارهای برشی مثل دیگر متریال و اجزای ساختمان مهم هستند. این دیوارها با کمترین هزینه اجرا می شود. اجرای دیوار برشی در کوتاهترین زمان ممکن انجام می شود. این دیوار بسیار سبک می باشد. با احداث دیوار برشی در مصرف فولاد صرفه جویی می شود. افزایش فضای مفید طبقات، کاهش خسارت به المان های غیر سازه ای و امکان جانمایی در محیط های بسیار کوچک از مهمترین مزایای دیوارهای برشی می باشند.
دیوار برشی به نوعی دیوار بتنی مسلح می باشد که بتن و میلگرد زیادی را در خود جای داده است. در نتیجه هزینه اجرای این دیوار متأثر از قیمت میلگرد و بتن می باشد. نرخ میلگرد دارای نوسان بالایی است.
بنابراین باید عدم مطابقت هزینه نهایی اجرای دیوار با هزینه پیش بینی شده از سوی شما را در نظر گرفت. اگر دیوار برشی به درستی اجرا نشود، مشکلات زیادی بوجود می آید. شکل گیری نیروی بالای رانش در صورت عدم برآورد درست تعداد دیوارها و قرارگیری نادرست آنها، از مشکلاتی است که باید در نظر گرفته شود.
جهت کسب اطلاعات بیشتر کلیک کنید
بررسی کاربرد دیوار برشی در ساختمان
اغلب خانه ها دارای دیوارهای برشی خارجی هستند. هر اندازه که سازه بلند باشد، نیاز به سازه های برشی داخلی و سیستم مقاوم در مقابل نیروی جانبی بیشتر احساس می شود. این دیوارها به صورت قابل توجهی در کاهش نوسان در سازه، اثرگذار هستند تا میزان آسیب های احتمالی به سازه کاهش پیدا کند.
شکل و موقعیت پلان دیوارهای برشی، اثر زیادی در رفتار کلی سازه دارد. از نظر ساختاری، ایده آل ترین موقعیت برای این نوع از دیوارهای ساختمانی، مرکز هر نیمه از سازه می باشد. کار گذاشتن سازه های برشی در این پوزیشن، امکان پذیر نمی باشد و به همین دلیل این دیوارها را در گوشه و انتهای سازه اجرایی می کنند.
کاربرد دیوار برشی در ساختمان فراوان است. این دیوار طی سه مرحله آرماتوربندی، بتن ریزی و قالب بندی اجرا می شود. شماری از آیین نامه و استانداردها هستند که باید برای ساخت این دیوار مورد توجه قرار بگیرند.
اغلب ساختمان های دارای ارتفاع بلند دارای دیوار برشی هستند. سازه های برشی به صورت شبکه های میلگرد به کار می روند. دیوارهای برشی دارای مهاربندی لازم هستند و به نوعی طراحی می شوند که بر روی خود آوار نشوند. اصلی ترین هدف از استفاده از این دیوارها، تحمل نیروهای جانبی اعمال شده به سازه است. این دیوارها می توانند سطح مقاومت و دوام ساختمان را افزایش دهند.
سخن پایانی
کاربرد دیوار برشی در ساختمان مورد توجه سازندگان قرار گرفته است. زیرا این دیوارها در برابر زمین لرزه، از خود مقاومت بسیار خوبی را نشان می دهند. بررسی ها نشان می دهد که دیوارهای برشی در زمان وقوع زمین لرزه با کمترین میزان ترک خوردگی مواجه می شوند. بنابراین دیوار برشی را می توان یک راه مقابله با زمین لرزه دانست.
دیوارهای برشی با تحمل فشار جانبی در سازه های بلند، از بروز مشکلات مختلف برای این سازه ها در زمان وقوع حوادث طبیعی مانند باد جلوگیری می کنند. مسئله ای که برای دستیابی به این اهداف مهم باید مورد توجه قرار بگیرد این است که این دیوارهای برشی با استفاده از متریال درجه یک و به صورت اصولی طراحی و اجرا شوند.