اجرای راه پله بتنی باید بر اساس اصول و ضوابط کار صورت بگیرد تا راه پله از نظر ایمنی و استحکام در سطح قابل قبولی باشد.
راه پله بتنی در سازه های گوناگونی پیاده سازی می شود. این راه پله با بتن تقویت شده، احداث می شود. بتن دارای چندین نوع شامل بتن مسلح، بتن پیش تنیده، بتن هوشمند، بتن خود متراکم، بتن سبک و … می باشد که تمامی آنها از ویژگی های دوام و مقاومت بالا برخوردار می باشند. برخی از انواع بتن مانند بتن پیش تنیده دارای بیشترین مقاومت کششی است. بتنی که برای ساخت راه پله به کار می رود، بتن تقویت شده می باشد.
راه پله بتنی چیست؟
راه پله به سبب طراحی مستحکم و مقاومت بالا می تواند در بازه زمانی طولانی پابرجا باقی بماند و نیازی به تعویض و تعمیر نداشته باشد. در واقع راه پله بتنی در پارکینگ به منظور ایجاد اتصال طبقات یا در سازه های عمومی و تجاری برای دسترسی به طبقات گوناگون احداث می شود.
راه پله بتنی، گاهی نقش یک پل در نواحی پیاده روی و گذرگاه را ایفا می کند. راه پله بتنی در مقایسه با دیگر راه پله ها، مقرون به صرفه است و دارای مقاومت بسیار خوبی در مقابل آب و عوامل محیطی می باشد.
مقاطع فولادی مورد نیاز برای ساخت پله بتنی
اجرای راه پله بتنی نیازمند استفاده از مقاطع فولادی می باشد. مقاطع فولادی در راه پله ها در نقش ضمائم به کار می رود تا استحکام موردنیاز را تأمین کند و مانع از ترک خوردگی و تغییر شکل زیاد در بتن شود. ضمائم فولادی در نقش تقویت کننده بتن استفاده می شوند و با اضافه کردن میزان مناسبی، ظرفیت باربری و هدایت نیروهای فشاری و کششی را برای راه پله ایجاد می کنند.
مقاطع فولادی به شکل میله های فولادی با چهارچوب های فولادی استفاده می شوند. این میله ها مستقیماً داخل بتن کار می شوند و یا اینکه در نقش چهارچوب فرم های موقتی به کار می روند. در هر دو حالت، مقاطع فولادی داخل بتن کار می شوند از سقوط تکه های بتن در هنگام استفاده پیشگیری شود.
ویژگی های پله های بتنی چیست؟
با توجه به اصول اجرای راه پله بتنی می توان از مزایای اجرای این راه پله ها بهره برد. برخی از ویژگی های این راه پله ها شامل موارد زیر است:
- این پله ها دارای مقاومت بالایی هستند و به سبب بتن و فولاد موجود در خود، بیشترین مقاومت را دارا می باشند. این راه پله ها در تحمل وزن بالا، هیچ مشکلی ندارند.
- دوام بالای این پله ها سبب می شود که دیر هنگام به تعمیر و بازسازی نیاز پیدا کنند.
- طراحی های گوناگونی برای این راه پله ها در نظر گرفته می شود. امکان پیاده سازی این راه پله ها در طراحی های خاص وجود دارد.
- راه پله های بتنی دارای انعطاف پذیری بالایی هستند و برای ترکیب با المان های مختلف در یک فضا مناسب هستند.
- اگر اجرای راه پله بتنی به صورت اصولی انجام شود، این پله ها دارای ایمنی بسیار بالایی هستند. ریسک لغزش و سقوط در این پله ها بسیار پایین می باشد.
- پله بتنی دارای سطح صاف بتنی می باشد که این مسئله سبب می شود توانایی لازم برای انتقال نور را داشته باشد.
- این راه پله ها دارای مقاومت بالایی در مقابل عوامل محیطی می باشد.
- این پله ها در سریعترین زمان پیاده سازی می شوند و سریعاً آماده بهره برداری می باشند.
مراحل اجرای راه پله بتنی
راه پله بتنی طی یک پروسه چند مرحله ای شامل آرماتوربندی، قالب بندی و بتن ریزی اجرا می شود که شرح انجام هر مرحله به صورت زیر است:
آرماتوربندی راه پله بتنی
نخست باید آرماتوربندی کار صورت بگیرد. آرماتور بندی در چندین مرحله شامل اجرای ریشه پله بتنی در فونداسیون و آرماتوربندی رمپ راه پله بتنی انجام می شود. در زمان آرماتوربندی فونداسیون در اسکلت بتنی بایستی برای راه پله مثل ستون، آرماتور انتظار ایجاد شود که به آن، ریشه پله بتنی در پی می گویند. ریشه پله ها در پی برای انتقال بار، ایجاد می شود و همانند یک ستون کوچک می باشد که بار رمپ و پاگرد راه پله پس از پی را به آن هدایت می کند.
در ادامه اجرای راه پله بتنی باید آرماتوربندی رمپ و پاگرد انجام شود. این کار باید مطابق با نقشه انجام شود. در هر مرحله از آرماتوربندی سقف، میلگردهای انتظار برای اتصال به رمپ بعدی راه پله ایجاد می شوند.
آرماتورهای عرضی با مش به صورت یکی در زیر و یکی در رو کار می شوند. آرماتورهای انتظار پیش از بتن ریزی باید خم شوند. پیش از بتن ریزی باید آرماتورها کاملاً تمیز شوند. هر نوع آلودگی بر روی سطح آرماتور، روی آج میلگرد را اشغال کرده و از پیوند کامل بتن جلوگیری می کند.
جهت کسب اطلاعات بیشتر کلیک کنید
چگونگی قالب بندی در اجرای راه پله بتنی
بعد از بتن ریزی ستون های پیرامون تیر نیم طبقه و گیرش بتن، قالب های ستون باز می شود و اجرای آرماتور بندی و قالب بندی انجام می شود. برای قالب کف رمپ و پاگرد از تخته چند لایه روغن کاری بهره گرفته می شود. این تخته ها بر روی جک های سقفی تعبیه می شوند و کاملاً فیکس می شوند.
برای حفظ فاصله استاندارد میان آرماتور و تخته، باید در هر متر مربع 4 عدد اسپیسر به کار رود. قالب بندی کناره راه پله بتنی توسط قالب فلزی صورت می گیرد. قبل از بتن ریزی بایستی از مستحکم بودن قالب های رمپ و پاگرد که توسط کابل نجاری به جک سقفی و چوب چهارتراش فیکس شده اند، آسوده خاطر شد.
بتن ریزی راه پله بتنی
آخرین مرحله از اجرای راه پله بتنی ، بتن ریزی است. بتن ریزی به صورت بتن ریزی تیر و سقف صورت می گیرد. بتن ریزی رمپ بایستی از پایین رمپ آغاز شود و به طرف بالا ادامه داشته باشد. در صورتی که بتن ریزی از بالا آغاز شود، بتن به سبب جاذبه به طرف پایین متمایل می شود و احتمال جدا شدن سنگدانه ها وجود دارد. اما در بتن ریزی رمپ از پایین به بالا، این مشکل رخ نمی دهد. بنابراین بهتر است بتن ریزی بدین صورت انجام شود.