نکات تیر ریزی اسکلت فلزی باید مورد توجه قرار بگیرد تا انجام این کار مطابق با اصول و استانداردها صورت بگیرد و نتیجه خوبی داشته باشد.
اسکلت های فلزی همچنان محبوب هستند. زیرا سرعت پیاده سازی آنها بسیار بالا می باشد و مقاوم ترین استحکام را ارائه می دهند. سرعت بالای اجرای اسکلت فلزی موجب شده است که افراد گمان کنند که پیاده سازی اسکلت فلزی بسیار آسان است و بدون توجه به قواعد و استانداردها می توانند این کار را انجام دهند. در حالیکه اجرای نادرست اسکلت فلزی با مشکلات و پیامدهای گوناگونی همراه خواهد بود.
با استفاده از انواع بتن پیش تنیده می توان مقاوم ترین سقف را احداث نمود که ضمن مقاومت بالا، دارای امتیازات دیگری نسبت به سقف های معمولی است. اگر سازندگان به فکر احداث سقف مقاوم و با کمترین میزان ستون مورد نیاز هستند، سقف پیش تنیده را انتخاب کنند. حالا درباره موضوع اصلی این مقاله که تیر ریزی اسکلت فلزی می باشد، صحبت می کنیم.
تیر ریزی اسکلت فلزی چیست؟
قبل از بیان نکات تیر ریزی اسکلت فلزی با مفهوم تیر ریزی بهتر آشنا می شویم. تیر ریزی، پروسه ای می باشد که برای ساخت تیر اصلی با جزئیات به کار می رود. این پروسه مشابه ساخت ستون در اسکلت فلزی می باشد، تیر اصلی باید در کنار جزئیات از قبیل بال ها و جان ها، سوراخکاری ها و جوشکاری ها و …. آماده شود.
این پروسه در کارخانه انجام می شود و برای انجام آن از تجهیزات گوناگونی مانند دستگاه H ساز اتوماتیک بهره گرفته می شود تا این کار با حداکثر دقت و سرعت و کیفیت صورت بگیرد.
انواع تیر ریزی اسکلت فلزی
برای انجام تمامی انواع تیر ریزی باید به نکات تیر ریزی اسکلت فلزی توجه نمود. انواع تیر ریزی شامل موارد زیر است:
برش و نصب تیرهای جانبی: در اینجا، تیرهای جانبی بار سقف را به تیر اصلی انتقال می دهد. این سیستم فقط برای انتقال بارهای ثقلی پیاده سازی می شود و اتصالات آنها مفصلی انجام می شود.
تیر ریزی شطرنجی: در اینجا، کار کمی با پیچیدگی همراه می باشد. بارهای زنده و مرده از طریق تیر اصلی از ستون ها به فونداسیون انتقال پیدا می کند و دفع می گردد. در اینجا باید توجه شود که بار تیرچه های دو دهانه به تیر اصلی اعمال نشود.
بررسی مهمترین نکات تیر ریزی اسکلت فلزی
چندین نکته مهم برای اجرای اصولی تیر ریزی باید مورد توجه قرار بگیرند که موارد زیر هستند:
حداکثر طول تیر فلزی
هر میزان طولی برای تیر فلزی، قابلیت اجرایی دارد، ولی باید بهینه و اقتصادی باشد. افزایش طول تیر موجب افزایش بار مرده حاصل از وزن تیر فلزی می گردد. در نتیجه این عدد، محدود می باشد. میزان ایده آل طول تیر فلزی، نکته مهمی می باشد که باید مورد توجه قرار بگیرد.
طول زیاد و باد خور کم سبب کندی عملیات نصب و طول کم و بادخور زیاد سبب کاهش طول جوش اتصال و کاهش راندمان لرزه ای تیر می شود. عدد مناسب برای این کمیت، 8 تا 12 متر می باشد. بادخور نیز باید 1.5 تا 2 سانتی متر درنظر گرفته شود.
جهت کسب اطلاعات بیشتر کلیک کنید
خیز مجاز تیر فولادی
یکی دیگر از نکات تیر ریزی اسکلت فلزی، توجه به خیز مجاز تیر فولادی می باشد. چنانچه برای برخی از اعضای خمشی، پیش خیز ویژه ای مورد نیاز باشد تا در زمان بارگذاری به میزان کافی و مرتبط با اعضای دیگر اجرا شود، بایستی اندازه و جهت و موقعیت پیش خیز در مدارک طرح، محاسبه و در نقشه های سازه ای به صورت دقیق تعیین شود.
در تیرهای اصلی مختص به دهانه های بزرگتر از 12 متر، باید پیش خیزی نزدیک به تغییر شکل حاصل از بار مرده به علاوه یک دوم بار زنده در نظر گرفته شود. در تیر ریزی اسکلت فلزی بایستی با در نظر گرفتن تغییر مکان آنها به دنبال ترکیبات بارگذاری متناسب با دستورالعمل های سرویس دهی، طرح و حساب شود.
تیرهای فرعی و اصلی که سقف های نازک کاری شده را متحمل می شود، باید به گونه ای پیاده سازی شود که تغییر شکل ماکزیمم ناشی از بار مرده و زنده از یک دویست و چهلم طول دهانه و تغییر شکل ماکزیمم ناشی از بار زنده از یک سیصد و شصتم طول دهانه تجاوز نکند. مقدار انحنا و کاسه ای شدن بال و جان تیر ورق ها در زمان احداث، باید مورد توجه قرار بگیرد.
سایر نکات تیر ریزی اسکلت فلزی
علاوه بر نکات فوق، باید موارد زیر مورد توجه قرار بگیرد:
- در تیر ریزی اسکلت فلزی، جان تیر بایستی به صورت صد درصد در آکس بال تیر ورق جای بگیرد.
- در قاب های خمشی برای اتصال بال به جان در دو انتهای تیر ورق ها، در طولی معادل با عمق تیر به اضافه فاصله تشکیل مفصل پلاستیک، از جوش نفوذی کامل به همراه با جوش گوشه تقویتی به بعد دست کم 8 میلی متر باشد.
- در زمان نصب، بایستی شماره و موقعیت قرارگیری تیرهای اصلی با نقشه بررسی شود تا هیچ خطایی در این زمینه رخ ندهد.
- سخت کننده های تیرها بایستی به پیروی از نقشه پیاده سازی شود و از تغییر ابعاد و افزایش، کاهش یا تغییر چیدمان آنها خودداری شود. سخت کننده ها بایستی به صورت قائم بر بال و جان تیرها، کار گذاشته شوند.
- یکی از نکات تیر ریزی اسکلت فلزی این است که بهره گیری از مقاطع لانه زنبوری در نقش تیر اصلی در قاب خمشی به سبب ضعف برشی، نادرست می باشد. بهره گیری از این مقاطع در تیرهای پیوند بادبندهای واگرا نباید صورت بگیرد.
- در تیر ریزی اسکلت فلزی، برشگیر روی بال تیرها باید به طور پشت به پشت یکدیگر تعبیه شود.
- تیرها بایستی در نقطه وسط هر دهانه کار گذاشته شوند و بادخور دو طرف تیر به یک اندازه باشد.
- در زمان اجرا بایستی شماره و موقعیت قرارگیری تیرهای اصلی با نقشه مطابقت داده شود تا خطایی رخ ندهد.
- یکی از مهمترین نکات تیر ریزی اسکلت فلزی این است که به مراحل اجرای این کار شامل انتخاب مصالح ایده آل، طراحی و نقشه کشی، برش و خم کردن فولاد، پیچ و مهره زنی، نصب تیر ریزی و انجام تست های ایمنی کاملاً توجه شود تا کار به صورت اصولی صورت بگیرد.