کاربرد بتن سخت برای اجرای پروژه های مختلف مانند صنایع فولاد سازی، صنایع خودروسازی، صنایع سنگین، صنایع پتروشیمی و … بسیار مهم است.
بتن سخت، پودری است که دارای دانه های سخت سایش مانند سیلیس، کوارتز، بازالت، کوراندوم، سیلیکون کارباید و … بر پایه سیمان و افزودنی های معدنی و پلیمری است که برای تشکیل یک لایه مقاوم به ساییدگی، روی بتن به کار می رود.
بررسی کیفیت محصول
کاربرد بتن سخت از اهمیت زیادی برخوردار می باشد. ویژگی های کیفی این بتن شامل موارد زیر می باشد:
- مقاومت کف بتن سخت بسیار بالا می باشد.
- این بتن از حداکثر پایداری ابعادی برخوردار می باشد.
- ماندگاری بتن بسیار بالا می باشد.
- این بتن در مقابل عوامل جوی و رطوبت از مقاومت بسیار خوبی برخوردار می باشد.
حالا به تفصیل به شرح این موارد می پردازیم:
مقاومت کف بتن سخت
مقاومت فشاری بتن سخت، به خوبی توانایی این ماده را ثابت می کند. تحقیقات صورت گرفته طی تست ها و آزمون ها نشان می دهد که کیفیت این بتن به تغییرات طرح اختلاط، تفاوت در عمل آوری بتن و تراکم نمونه تست شده، به شدت بستگی دارد و متأثر از آن می باشد. شاخص ترین فاکتور اثرگذار بر مقاومت فشاری، مختص به نسبت آب به سیمان می باشد. حتماً می دانید که یکی از بهترین بتن هایی که دارای مقاومت کششی بسیار بالایی است، بتن پیش تنیده می باشد.
فراوانی کاربرد بتن سخت به سبب پایداری ابعادی
پایداری ابعادی مصالح به تغییر ابعادی آن در محدوده زمانی بالاتر مربوط می شود. در صورتیکه تغییر محدود باشد، اشکالی در ساختار آنها بوجود نمی آید و مواد کاملاً از لحاظ ابعادی پایدار می باشند. برای بتن، جمع شدگی و خزش از پدیده هایی می باشند که ثبات ابعادی را به شدت تحت تأثیر قرار می دهند.
ماندگاری
ماندگاری بتن، توانایی مقاومت در مقابل شرایطی می باشد که برای مدت طولانی و بدون نابودی برای آن تولید شده است. دوام بتن شاید در نقش توانایی بتن برای مقاومت در مقابل اثرات جوی، حمله شیمیایی و ساییدگی با حفظ خواص مهندسی درست خود، مشخص می شود. بتن های گوناگون با توجه به شرایط محیطی که داخل آن هستند، میزان دوام متفاوتی را ارائه خواهند داد. بتن سخت در تماس آب دریا که در وضعیت جزر و مدی قرار دارد با بتن داخلی در حالت عادی، تفاوت زیادی دارد.
جهت کسب اطلاعات بیشتر کلیک کنید
نحوه اجرا:
با توجه به کاربرد بتن سخت با شرایط متفاوتی می توان بتن سخت را اجرا نمود. بتن سخت از سوی کارگران روی بتن تازه اجرا می شود. بتن تازه از لحاظ فنی، بتنی است که کمتر از 12 ساعت از ریختن آن گذشته است.
لذا در صورتی که زمان اجرای بتن اصلی از 12 ساعت بیشتر باشد، بایستی یک لایه نازک بتن ریزی انجام داد و سپس به ریختن بتن سخت اقدام نمود تا نتیجه لازم بدست بیاید. این بتن با توجه به اظهار نظر و صلاح دید کارشناس، در دو نوع خشکه پاشی و ملاتی اجرا می گردد.
مزایای استفاده از بتن سخت در مقایسه با بتن معمولی
فراوانی کاربرد بتن سخت به سبب مزایایی است که دارا می باشد. مهمترین مزایای استفاده از این بتن شامل موارد زیر می باشد:
- مقاومت این بتن نسبت به بتن معمولی به صورت قابل توجهتری بیشتر می باشد.
- به سبب تولید در رنگ های متنوع، این بتن می تواند سطح مورد نظر را زیبا کند.
- در زمان اجرای این بتن، گرد و غبار کمتری ایجاد می شود.
- طول عمر این بتن در مقایسه با بتن معمولی بیشتر می باشد.
- بتن سخت در مقابل نور خورشید از مقاومت بسیار بالاتری برخوردار است و با مشکل ترک خوردگی مواجه نمی شود.
- این بتن همزمان با بتن ریزی اصلی قابل انجام است و نیازی نیست که از زمان بتن ریزی اصلی، زمان زیادی گذشته باشد.
- این بتن با اصطکاک بالایی اجرا می شود و این مسئله سبب می شود که قرار گیری روی آن به سبب اصطکاک موجود موجب لیز خوردن نشود.
- این بتن نسبت به بتن معمولی سریعتر اجرا می شود.
- شستشوی این بتن و غبار زدایی از آن به سهولت صورت می گیرد.
موارد کاربرد بتن سخت
این بتن در پروژه های مختلفی مورد استفاده قرار می گیرد. مهمترین کاربردهای این بتن شامل کف سازی در صنایع سنگین، صنایع نفت و گاز، پتروشیمی، صنایع اتومبیل سازی، آشیانه های هواپیمایی، صنایع الکترونیک، نیروگاه برقی، صنایع کاغذسازی، صنایع نساجی، صنایع غذایی، کشتارگاه ها، سردخانه های زیر صفر و بالای صفر، صنایع شیمیایی و پلاستیکی، صنایع دارویی و آرایشی، صنایع دفاعی، صنایع فولادسازی، ذوب فلزات ریخته گری، فروشگاه های بزرگ، هایپرمارکت ها، انبارها، راه آهن، پارکینگ ها و پیاده روها و … می باشد.
بررسی خصوصیات این بتن
با مزایا و کاربرد بتن سخت آشنا شدیم. اینک به برخی از مهمترین خصوصیات این بتن اشاره می کنیم:
- چسبندگی بالا به سطوح گوناگون
- بی نیازی به عمل آوری
- مقاومت بسیار بالا در کاربردهای گوناگون
- مقاومت بسیار بالا در برابر اسیدها و یون ها
- بی نیازی به هر انبساط و انقباض
- امکان اجرا به شکل پیوسته و یکپارچه
- بی نیازی به هرگونه کاهنده های آب
اهمیت استفاده از بتن سخت در کف به عنوان مهمترین کاربرد بتن سخت
کف از مهمترین قسمت های هر سازه ای می باشد که باید با استفاده از متریالی اجرا شود که طول عمر و ماندگاری بسیار زیادی داشته باشد. بتن ریزی سازه هایی مانند پارکینگ ها، مجتمع های تجاری، کارخانه ها و … باید در حجم بالایی انجام شود. بتن ریزی معمولی شاید نتواند پاسخگوی مقاومت موردنیاز در این سازه ها باشد. لذا نیاز است که از بتن سخت استفاده شود.
بتن سخت برای کف سازه های مختلف مناسب است. چرا که از مقاومت بسیار بالایی برخوردار است و ضمناً از چهره قابل قبولی برخوردار می باشد. زمانی که از بتن سخت در کف پارکینگ ها، کارخانه ها و … استفاده شود، مشکل کنده شدن کف به سبب تردد بالا بوجود نخواهد آمد.
اهمیت استفاده از بتن سخت در کف سازه ها از آن حیث است که با داشتن اصطکاک لازم از سر خوردن افراد روی سطوح جلوگیری می کند. بنابراین مهمترین کاربرد بتن سخت، استفاده در کف سازه ها است.