قالب لغزنده در بتن ریزی ها دارای کاربرد فراوانی است و برخی از چالشهای موجود را برطرف میکند.
برای بتنریزی از تجهیزات و ابزارهای مختلفی استفاده میشود. البته بتنریزی در زمان کنونی با بتن ریزی در زمان گذشته تفاوتهای زیادی کردهاست. بتن ریزی در زمان کنونی با سرعت و کیفیت بهتری انجام میشود.
یکی از تجهیزاتی که امروزه در بتن ریزی برخی از سازهها مورد استفاده قرار میگیرد، قالب لغزنده میباشد. انواع بتن هایی که در یک پروژه عمرانی مورد استفاده قرار میگیرند شامل بتن معمولی، بتن آرمه، بتن پیش تنیده، بتن سبک و … میباشند. ممکن است در یک پروژه ساختمانی از چندین بتن و در یک پروژه ساختمانی دیگر صرفاً از یک نوع بتن استفاده شود. در این مطلب به این مسئله میپردازیم که قالب لغزنده در بتن ریزی ها چه کاربردی دارد.
قالب لغزنده چیست؟
به منظور بررسی کاربرد قالب لغزنده در بتن ریزی ها با تعریف قالب لغزنده آشنا میشویم. قالب لغزنده که به اسم قالب لیز خورنده نیز معروف است، یک متد جدید در بتن ریزی است که بهصورت خاص برای اجرای سازههای بلند مورد استفاده قرار میگیرد. این سیستم به صورتی اجرا میشود که قالب بهتدریج و در فاصلههای زمانی معین به جلو و به سمت بالا در حرکت است. در حالی که بتن ریزی و میلگرد گذاری به شکل تدریجی و مستمر ادامه پیدا میکند.
در این تکنیک سطح قالب به صورت پیاپی در تماس با بتن میباشد و اصلاً از آن دور نمیشود و بلکه بر روی آن لمس میشود. بهره گیری از قالب لغزنده به صورت چشمگیری موجب کاهش هزینههای اجرایی میگردد و به عنوان یکی از نتیجه بخشترین تکنیکها برای احداث ساختمانهای بتنی بلند معروف است. این روش انعطاف پذیری زیادی را به پیمانکاران و مهندسان میدهد که از جمله آن میتوان به حذف داربستهای پیرامون سازه اشاره نمود.
جهت کسب اطلاعات بیشتر کلیک کنید
بررسی کاربرد قالب لغزنده در بتن ریزی ها
قالب لغزنده که متشکل از رویه و بدنه قالب، پشتبند افقی و عمودی، قالب راهپله سکوی کار برای بتنریزی، میل جک، غلاف میل جک، میل جک کشش، یوک، جک هیدرولیکی، یونیت هیدرولیک شابلون اندازه حرکت جک و … است، در موارد مختلفی کاربرد دارد
این تکنیک برای ساخت ساختمانهایی که ارتفاع بالاتر از بیست متر دارند مناسب است. با استفاده از این تکنیک میتوان پروژههای عمرانی مانند سیلو، دودکش، برجهای خنک کننده و … را احداث نمود. در زمان گذشته برای پیادهسازی سازههای مرتفع باید داربست بندی سنگین در پیرامون ساختمان انجام میشد که با بهرهگیری از این تکنیک نیاز به داربست بندی سنگین از بین رفته است.
برای ساختمانهایی که طرح نمای آن در ارتفاع برابر میباشد و احتیاجی به اصلاح هندسی در مقیاس بزرگ وجود ندارد قالب لغزنده کاملاً سودمند و کاربردی میباشد. در این تکنیک ضخامت دیواره سازه نباید از صد و هشتاد میلیمتر پایینتر باشد؛ چرا که موجب قفل کردن قالب میگردد.
انواع قالب لغزنده
اینک که با کاربرد قالب لغزنده در بتن ریزی ها آشنا شدیم، به این مسئله میپردازیم که در این کاربرد از چه نوع قالبهای لغزنده ای استفاده میشود بطور کلی این قالب ها در چهار نوع وجود دارند که شامل موارد زیر است:
قالب لغزنده افقی: این قالب برای احداث دال ها و سازههای افقی مورداستفاده قرار میگیرد و موجب بتنریزی آسان در مقیاس بزرگ میشود. این قالب برای پروژههای بزرگ بسیار سودمند است و در کاهش هزینهها و زمان اجرایی به صورت چشمگیری مؤثر واقع میشود.
قالب لغزنده عمودی: این قالب برای ساخت سازههای مرتفع مثل برج و ساختمانهای چندین طبقه استفاده از این قالب توصیه میشود این قالب به بتن انعطاف پذیری میبخشد که به طور پیوسته در ارتفاعهای گوناگون ریخته شود و به این علت ازنظر کیفیت و مقاومت در سطح بسیار بالایی قرار بگیرد.
قالب بالا رونده: یکی دیگر از انواع قالب لغزنده در بتن ریزی ها قالب بالا رونده میباشد. این قالب به صورتی طراحی و تولید میشود که به صورت هم زمان با بتن ریزی به طرف بالا برود و بهخصوص در پروژه هایی که سرعت بسیار مهم است بهترین کارایی را ارائه دهد.
قالب میزی: این قالب به عنوان یک تکنیک کاملاً جدید است و آزادی عمل زیادی را به مهندسان میدهد این قالب به صورتی طراحی شده است که بهآسانی میتواند در میان طبقات گوناگون یک ساختمان مورد استفاده قرار بگیرد و موجب تقویت بتنریزی و میلگرد شود.
تفاوت بالا روند و قالب لغزنده در بتن ریزی ها
میان قالب بالا رونده و قالب لغزنده تفاوتهایی وجود دارد. قالب بالا رونده به صورتی تولید میشود که در هر مرتبه در موقعیت معین استقرار یافته و بسته شود. بعد از پایان فرایند میلگردگذاری و بتن ریزی و سخت شدن بتن، این قالب بازمیگردد و در موقعیت دیگری بسته میگردد. این پروسه به زمان و نیروی انسانی زیادی احتیاج دارد و در افزایش زمان کار تأثیرگذار است اما قالب لغزان بهصورت پیوسته با بتن در تماس میباشد و بر روی آن در حال لیز خوردن است.
این سیستم موجب میشود که پیمانکاران و سازندگان بتنریزی را به صورت پیاپی و بدون وقفه و بدون الزام به جابجایی متعدد قالب اجرایی کنند. به همین علت غالب لغزشی یک تکنیک سودمندتر و بهینهتر برای سازههای بلند میباشد که در کاهش زمان ساخت تأثیر زیادی دارد. تکنولوژی ساختوساز با این قالبها با نتایج مثبتی همراه بوده است که ازجمله آن میتوان به افزایش سرعت و کاهش هزینهها اشاره نمود.
هزینه اقتصادی استفاده از جک های هیدرولیک به منظور جابهجایی قالب نیز چندین درصدی از تکنیکهای سنتی پایینتر است و این جابجایی توسط جک های هیدرولیکی صورت میگیرد و امکان حرکت قالب به صورت خودکار وجود دارد، بدون آنکه نیاز به استفاده از ابزارهای مکانیکی گران قیمت باشد. در این تکنیک جک های هیدرولیکی در نقش قلب قالب لغزنده بهکار میآیند و کارایی و سرعت بالایی را برای پروسه بتنریزی به ارمغان می آورد.
مزایای استفاده از قالبهای لغزان بتن
مزایای استفاده از قالب لغزنده در بتن ریزی ها شامل موارد زیر است:
- این تکنیک برای انواع ساختمانهای بلندمرتبه قابل اجرایی است. چرا که از نظر سرعت و هزینه و دقت کار در سطح مطلوبی قرار دارد.
- این تکنیک به صورت خودکار پیاده سازی میشود و نیازی به نیروی کار زیاد نمیباشد.
- سطح بتن به وجود آمده با قالب لغزنده یک سطح صاف و یکنواخت میباشد.
- قالب لغزنده برای حرکت به تاور کرین نیازی ندارد.
- بهسبب سرعت بالا پایان یافتن پروژه سریعتر محقق میشود و امکان بهرهوری سریعتر از پروژه فراهم میشود.
- این روش به کمترین میزان مصالح برای قالببندی نیاز دارد و به داربست بندی احتیاجی ندارد.