نکات اجرایی نصب صفحه ستون باید در نظر گرفته شود و سپس اجرای صفحه ستون ها با دقت و توجه به الزامات انجام شود.
صفحه ستون، از مصالح مهم برای ساخت و سازهای صنعتی و ساختمانی می باشد که تأثیر چشمگیری در انتقال بارهای سازه ای به زمین دارد.
بیس پلیت چیست؟
صفحه ستون یا بیس پلیت، یک ورق فولادی می باشد که برای اتصال ستون به پی ساختمان در اجرای اسکلت فلزی مورد استفاده قرار می گیرد. این عناصر به عنوان عضو رابط در هدایت نیروی ستون به خاک به کار می روند و سبب کاهش مراحل سطح تنش می شود.
کف ستون، علاوه بر انتقال بارهای ستون به پی سبب کاهش تنش موجود در ستون به اندازه قابل قبول تنش مجاز فونداسیون می گردد. فونداسیون، این تنش را به اندازه ای کم می کند که در نقاط تماس پی با خاک، میزان آن از تنش مجاز خاک بالاتر نرود. نکات اجرایی نصب صفحه ستون باید مورد توجه قرار بگیرند.
کاربردهای صفحه ستون
هر مصالحی از جمله فولاد، صفحه ستون، بتن پیش تنیده، بتن معمولی، سیمان و … با هدف مشخصی در ساختمان سازی به کار می روند. به طور مثال بتن پیش تنیده برای سازه هایی که دارای دهانه های طولانی در سقف هستند به منظور افزایش ایمنی و استحکام سازه و حذف محدودیت های معماری مورد استفاده قرار می گیرد. صفحه ستون نیز دارای کاربردهای مشخصی در ساختمان سازی است که مهمترین آنها شامل موارد زیر است:
- صفحه ستون در برخی از طراحی ها موجب جذب نیروی جانبی مثل زمین لرزه می شود.
- بیس پلیت، بارهای عمودی و افقی و برشی را از ستون به فونداسیون ها هدایت می کند.
- بیس پلیت ها موجب تثبیت و تقویت سازه های بلند و باریک می شوند.
- صفحه ستون موجب پخش یکنواخت بارهای فشاری در سطح فونداسیون می شود.
- صفحه ستون ها با افزایش سطح تماس سبب کاهش فشار وارد بر خاک می شود.
انواع صفحه و نکات اجرایی نصب صفحه ستون
نکات اجرایی نصب صفحه ستون برای انواع صفحه ستون ها باید درنظر گرفته شود. بیس پلیت ها با توجه به نوع اتصال و مشخصات ظاهری مانند ابعاد، وزن و ضخامت به چندین نوع تقسیم می شوند. برای نصب صفحه ستون بایستی طرح اندازه و ابعاد دقیق را با توجه به نیاز سازه و الزامات مشخص از سوی آیین نامه ها در نظر بگیرند.
انواع صفحه ستون از نظر ابعاد شامل صفحه ستون کوچک، صفحه ستون متوسط و صفحه ستون بزرگ می باشد. صفحه ستون ها بر اساس نوع اتصال در دو نوع جوشی و پیچی طراحی می گردند که هر یک از خصوصیات و کاربردهای خاص خود برخوردار می باشند.
جهت کسب اطلاعات بیشتر کلیک کنید
مشخصات فنی بیس پلیت
یکی از نکات اجرایی نصب صفحه ستون این است که قبل از اجرا، مشخصات فنی صفحه پلیت بررسی شود. ضخامت صفحه ستون معمولاً 1، 2، 3 و 1.25 سانتی متر است. برای هر پروژه ای از صفحه ستونی با ضخامت مشخص استفاده می شود.
نیروهای محوری بارهای وارد بر صفحه ستون به صورت خمشی و برشی در دو راستای عمود بر یکدیگر است که عمدتاً به همراه پیچش می باشد. صفحه ستون ها از نظر ابعاد در چندین نوع شامل صفحه ستون 20، صفحه ستون 30، صفحه ستون 40، صفحه ستون 50 و صفحه ستون 60 وجود دارند.
وزن صفحه ستون ها بسیار مهم است و اثر چشمگیری بر طراحی و عملکرد سازه ای دارد. وزن صفحه ستون بایستی به صورتی حساب شود که بتواند بارهای وارده به ساختار شامل وزن سازه، تجهیزات و بارهای دینامیکی را به خوبی متحمل شود.
بررسی نکات اجرایی نصب صفحه ستون
- استفاده از شابلون هایی به ضخامت 6 میلی متر در صفحات بزرگ به سبب فشار زیاد و احتمال اعوجاج حاصل از فشار بولت ها ضرورت دارد.
- پیش از نصب شابلون ها در مرکز آنها با استفاده از هوا برش، حفره ای در شعاع 7.5 سانتی متر بوجود بیاید تا از انباشته شدن هوا جلوگیری شود و زیر صفحات در زمان بتن ریزی کامل پر نشود.
- ممکن است بعد از برداشته شدن شابلون ها، فضای خالی زیر برخی از آنها دیده شود. به سبب صرفه جویی در مصرف گروت و محدودیت ها در ضخامت لایه گروت ریزی، بایستی نسبت به پر کردن سوراخ های احتمالی با بتن اقدام شود. به منظور پیوند بیشتر بتن، این بخش با لایه گروت بعدی سطح بتن بایستی مضرس گردد.
- بعد از باز کردن شابلون ها و مسطح کردن زیر کار، بایستی نصب و رگلاژ صفحات اصلی صورت بگیرد.
- یکی از نکات اجرایی نصب صفحه ستون این است که صفحه ستون ها کاملاً تراز باشند تا رگلاژ صفحات توسط پیچ های تراز صورت بگیرد و توسط تراز دستی در دو جهت قائم بر یکدیگر تحت کنترل باشد.
- آکس صفحه ستون ها باید در یک ردیف باشند تا صفحات به صورت ریسمانی قرار بگیرند.
- کدهای ارتفاعی صفحات بایستی یک اندازه باشند. کد ارتفاعی صفحات در سازه های کوچک با شلنگ تراز و در سازه های بزرگ با بهره گیری از دوربین نیوو تحت کنترل خواهد بود. نصب بولت ها و صفحه ستون ها بایستی به صورتی باشد که بعد از محکم کردن مهره ها، دست کم سه دنده از بولت خارج باشد.
- برای انجام گروت ریزی بایستی دور تا دور صفحه ستون با بهره گیری از قالب چوبی یا فلزی قالب بندی گردد. پای قالب ها با ملات باید درزگیری شود.
- یکی دیگر از نکات اجرایی نصب صفحه ستون این است که پر کردن زیر صفحات با مصالح دیگری به غیر از گروت اعم از دوغاب سیمان، ملات، ماسه، سیمان و بتن و … صورت نگیرد.
مزایا و معایب استفاده از صفحه ستون
مزایای استفاده از صفحه ستون شامل افزایش مقاومت سازه، نصب ساده و سریع، کاهش میزان نشست سازه در زمان بارگذاری، انعطاف پذیری ایده آل در طراحی مقاوم در مقابل زمین لرزه و باد و مقرون به صرفه بودن می باشد.
معایبی که باید در نظر گرفته شوند شامل بوجود آمدن مشکلات مختلف در صورت نصب غیر اصولی، احتمال زنگ زدگی در صورت بارندگی، نیاز به کنترل و بازرسی جوش و … می باشد. همچنین در زمان نصب صفحه ستون جوشی ممکن است از میزان مقاومت کششی به سبب جوشکاری در دمای بسیار بالا کاسته شود.