استانداردهای حوضچه عمل آوری بتن باید موردتوجه قرار بگیرند تا تا نتایج قابل اعتمادی را به متخصصان این حوزه ارائه دهد.
کیفیت بتن، یکی از دغدغه های متخصصان حوزه ساختمان و عمران بوده است. اهمیت این مسئله به اندازه ای بوده است که کیفیت بتن بارها با دستگاه های مختلف مورد بررسی قرار گرفته است. کیفیت هر یک از انواع بتن از جمله بتن پیش تنیده از اهمیت زیادی برخوردار است و تضمین کننده کیفیت سازه مورد نظر خواهد بود.
برای تولید بتن باکیفیت باید به موارد مختلفی توجه نمود که از جمله آنها می توان به کیفیت مواد اولیه، کیفیت تجهیزات به کار رفته، کیفیت حوضچه بتنی مورداستفاده برای عمل آوری بتن و … اشاره کرد.
حوضچه عمل آوری بتن چیست؟
استانداردهای حوضچه عمل آوری بتن باید رعایت شود و توجه به این مسئله بسیار مهم است. بتن با استفاده از سنگدانه، آب و سیمان درست می شود که این ترکیب در تحمل تنش های شدید بسیار مقاوم می باشد.
بتن از این قابلیت برخوردار است که با بهره گیری از میلگرد و بولت به بیشترین مقاومت کششی برسد و همانند مقاومت فشاری که دارد، بیشترین استحکام را در این زمینه از خود نشان دهد. کیفیت تولید بتن در میزان مقاومت بتن تولیدی، نقش مهمی دارد.
بتن ممکن است دچار مشکلات مختلفی شود و این مسئله سبب می شود که تولیدکنندگان بتن به کیفیت آن توجه زیادی داشته باشند و دغدغه تست خصوصیات و خواص بتن را داشته باشند. بدین منظور از حوضچههای عمل آوری بتن استفاده می کنند.
با بررسی کیفیت بتن توسط حوضچه عمل آوری می توان از سطح کیفیت آن اطمینان حاصل نمود. در شرایط آزمایشگاهی با بهره گیری از ابزارهایی مانند حوضچه های عمل آوری بتن، این امکان وجود دارد که پروسه هیدراتاسیون سیمان را به خوبی انجام داد.
جهت کسب اطلاعات بیشتر کلیک کنید
مشخصات حوضچههای عمل آوری بتن
استانداردهای حوضچه عمل آوری بتن سبب می شود که هدف مورد نظر به خوبی قابل دستیابی باشد. این حوضچه ها معمولاً از جنس کامپوزیت های پایه پلیمر می باشند که ممکن است پلی اتیلنی یا فلزی باشند. این حوضچه ها در شرایط خاص ممکن است با فلز ساخته شوند. اجزای مختلف حوضچه عمل آوری شامل ترموستات، شیر تخلیه، دماسنج، المنت های گرمایشی و پمپ گردش آب می باشند.
یکی از نکات مهم درباره این حوضچه ها، تنظیم دمای ورودی آب می باشد که با چندین المنت انجام می شود. این المنت ها درون حوضچه عمل آوری به کار می روند. با تنظیم دمای آب می توان شرایط آزمایش بتن را به خوبی کنترل کرد.
بررسی استانداردهای حوضچه عمل آوری بتن
حوضچه عمل آوری بتن در زمانی اطلاعات صحیح و ارزشمند را ارائه می دهد که با بهره گیری از استانداردها احداث شده باشند. استانداردها با توجه به آیین نامه ها مشخص شده است که بایستی اپراتورهای این حوضچه ها از آن اطلاع داشته باشند. اگر می خواهید به این استانداردها و اصول پایبند باشید، باید موارد زیر را بررسی کنید:
- دمای کاری حوضچه بایستی در دامنه 20+-2 درجه سانتی گراد در طول شبانه روز باشد.
- سالم بودن المنت های گرمایشی قبل از ریختن مایه بایستی مورد بررسی قرار بگیرد.
- مقدار ph آب بایستی نزدیک به 7 باشد و هیچگونه ناخالصی در آن دیده نشود.
- در این حوضچه ها بایستی سیستم های سیرکولاسیون برای گردش آب و یکدست کردن دمای آب در بخش های مختلف نصب شود.
- آب داخل حوضچه ها بایستی 6 ماهی یکبار عوض شود. اگر مقدار ته نشینی زیاد باشد و احتمال اشباع آهک و سیمان دانه ریز زیاد باشد، بایستی در بازه زمانی کوتاهتری به تعویض آب آن اقدام نمود.
- ابعاد حوضچه بایستی در تناسب با شرایط عمل آوری بتن باشد.
- یکی از استانداردهای حوضچه عمل آوری بتن این است که احتمال غرقاب شدن نمونه ها در حوضچه ها وجود داشته باشد.
- نشانه گذاری، شماره گذاری و تاریخ نویسی هر حوضچه باید انجام شود.
- بعد از گذشت 24 ساعت از قالب گیری نمونه های بتنی، بایستی آن را از قالب خارج نمود و داخل حوضچه های عمل آوری با حوضچه های نگهداری از بتن گذاشت.
- توجه شود که هیچ شیء اضافی و آلایندگی غیرمجاز به درون حوضچه ورود نکند.
جهت کسب اطلاعات بیشتر کلیک کنید
کنترل دمای حوضچه عمل آوری و توجه به استانداردهای حوضچه عملآوری بتن در این زمینه
در شرایط عادی باید از سیستم های گرمایشی عادی و دماسنج برای کنترل روال دمای حوضچه استفاده کرد. مسلماً برای پروژه های حساس و تحقیقاتی، بهره گیری از سیستم کنترل دمای هوشمند اتوماتیک عاقلانه و منطقی به نظر می رسد. از آنجایی که دمای مناسب حوزه در اطمینان از درست بودن نتایج حاصل، تأثیر زیادی دارد باید از این مسئله اطمینان خاطر حاصل نمود.
توصیه هایی برای افزایش طول عمر حوضچه نگهداری بتن
توجه به دو نکته مهم می تواند به بادوام تر شدن حوضچه ها کمک زیادی کند. این دو نکته شامل موارد زیر هستند:
- استفاده از سیستم مهار فلزی یا کابلی به منظور پیشگیری از شکم دهی و تغییر شکل دیواره های حوضچه
- بهره گیری از مش فلزی به انضمام فوم فشرده در کف حوضچه به منظور پیشگیری از اعمال ضربه ناشی از افتادن نمونه
اجرای درست مراحل کار در حوضچه عمل آوری بتن
با توجه به استانداردهای حوضچه عمل آوری بتن باید به اجرای درست مراحل کار توجه داشت:
- اجرای مراحل بایستی در سریعترین زمان بعد از تراکم بتن صورت بگیرد.
- قبل از عمل اوری بتن بایستی از حفظ رطوبت سیمان در سطوح گوناگون اطمینان حاصل کرد.
- قبل از اجرای پروسه بایستی پارامترهای فیزیکی مثل میزان رطوبت محیط، دما و مقدار تبخیر سطحی و … بررسی شود.
- دمای هیچ قسمتی از سیمان نباید از مقدار مشخص 5 درجه سانتیگراد پایین تر باشد.
- آب به کار رفته در پروسه عمل آوری بایستی تمیز و با ph نزدیک به 7 باشد. آب آشامیدنی برای این کاربرد مناسب است.
- به منظور محافظت از بتن در مقابل یخ زدگی باید اقداماتی مثل استفاده از پوشش های عایق، گرم نمودن عایق و گرم نمودن محیط نگهداری از بتن انجام شود.
- استفاده از پوشش محافظ برای بتن تازه در راستای پیشگیری از تبخیر زیاد آب و افزایش کربنات بر روی سطح بتن ناشی از سوختن مواد سوختی برای گرم کردن بسیار سودمند است و در کنار توجه به استانداردهای حوضچه عمل آوری بتن، نتایج خوبی را به همراه می آورد.